sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Kuin hiileen puhaltaisi

Minulla on jo niin monenmonta blogia, etten viitsinyt tehdä enää uutta, vaan alkaa kirjoittamaan tämän ikivanhan lukion kursseja varten tehdyn blogin pohjalle. Ulkoasu ja teema sopikin tarkoituksiini hyvin, sillä tähän on tarkoituksenani koota lukemiani kirjoja ja kirjoittaa niistä muutama hassu sana jälkeenpäin.

 Olen yrittänyt ties miten monta kertaa aloittaa milloin mihinkin vihkoon tai muistikirjaan lukupäiväkirjaa, johon olisin kirjoittanut mietteitä luetuista kirjoista tai edes ylös mitä olen lukenut, mutta aina ne ovat jääneet. Ajatus on elänyt jo 12-vuotiaasta saakka, kun ystäväni kanssa toimimme ala-asteen kuudennen luokan ajan koulun kirjaston kirjastonhoitajina. Palkkioksi vaivasta meille annettiin lukupäiväkirjat, joka mielestäni oli jo silloin hyvä ajatus, mutta kirja jäi tyhjäksi ja nykyään se on jo kadonnut. Tällä kertaa ajattelin, että ehkä blogimuotoinen lukupäiväkirja pysyisi paremmin elossa, kun näitä tykkään kuitenkin kirjoittaa.

Omasta lukijaprofiilistani sen verran, että olin ihan viimeisiä luokallani ala-asteella, joka oppi lukemaan. Luokalle jäämiselläkin alettiin jo uhkailla, mutta kun lukemisesta lopulta sain kiinni, veikin se ihan mukanaan ja kirin nopeasti ohi luokkatovereistani. Siitä asti lukemista onkin ollut vaikea lopettaa. Kirjoja kuluu nopeasti, joskin viime vuosina yliopisto-opiskelut ja pinot koulukirjoja ovatkin rajoittaneet tätä harrastusta. Yliopiston alussa suoritin toisaalta perus- sekä aineopinnot kotimaisesta kirjallisuudesta ja tällöin lukeminen oli pakosta niin kiivasta (2-3 kirjaa viikossa), että sen jälkeen piti pitää melkein vuosi taukoa, että jaksoi lukea taas vain omaksi huvikseen. Tällä hetkellä aikasyistä vapaa-ajan lukeminen jää paljolti loma-aikoihin.

Erityisesti pidän historiallisista draamoista, paksuista romaanijärkäleistä, ennen 1920-lukua kirjoitetusta kirjallisuudesta sekä nyky-yhteiskuntaa kriittisesti käsittelevistä kirjoista. Erityisesti vierastan lajityypeistä dekkareita ja huumoria. Yritän kuitenkin päästä pois mukavuusalueeltani ja laajentaa repertuaariani eli lukea edes vähän myös novelleja ja nykykirjallisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti